بورس چیست ؟ سرمایه گذاری در بورس چه اهمیتی دارد ؟ فواید بورس برای سرمایه گذاران در چیست ؟ حداقل سرمایه برای ورود به بورس چقدر است ؟ چگونه در بورس خرید و فروش کنیم ؟ گام های سرمایه گذاری در بورس کدامند ؟ چه روش هایی برای سرمایه گذاری در بورس وجود دارد ؟ در این مقاله از وب سایت توسعه تجارت دلیران دنا (دناکو) این موضوع بررسی می شود.
سرمایه گذاری در بورس
چرا سرمایهگذاری در بورس؟
دو تصور کاملا متضاد درباره بورس وجود دارد؛ بعضیها به اشتباه آن را بسیار ساده و راحت تلقی میکنند و بعضیها بورس را بهشدت پیچیده و دست نیافتنی میدانند. سرمایهگذاری غیرمستقیم پاسخ درست به این دو اشتباه است. بورس و بازار سرمایه بسیار پیچیده است، اما سرمایهگذاری در بورس میتواند آسانترین و مطمئنترین شکل سرمایهگذاری باشد. سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس به همان الگوی قدیمی مشارکت است: سرمایه از شما، کار از ما.
از مهمترین مزایای سرمایهگذاری در بورس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سرمایه شما از زمین و ساختمان سریعتر به پول نقد تبدیل میشود.
گزینههای متنوع و متناسب با هدف شما ارائه میکند.
مولد است و به چرخه صنعت و اقتصاد کمک میکند.
برخلاف سود بانکی همیشه وابسته به تورم نیست.
بورس چیست؟
قبل از آنکه به توضیح بورس بپردازیم، بهتر است ابتدا یادآوری کنیم که بازار چیست:
در مطلب بازار و انواع آن به توضیح مفصلی از بازار پرداختیم. اما در یک تعریف ساده، بازار مکانی هست که در آن خرید و فروش صورت میگیرد. هرگاه شرایطی برقرار شود که بین خریدار و فروشنده رابطه برقرار شود و معاملهای صورت بگیرد بازار تشکیل شده است. در بازار بهطور کلی ۲ نوع دارایی مورد معامله قرار میگیرد:
الف- دارایی فیزیکی: دارایی هایی مانند: زمین، ساختمان و انواع کالا.
ب-دارایی مالی: داراییهای اسنادی مانند سهام و اوراق مشارکت .
حالا با توجه به آنچه از بازار دانستیم، به تعریف بورس میپردازیم:
بورس نهاد سازمانیافتهای است که از جمله ارکان عمده و اساسی در بازار سرمایه محسوب میشود. کارکردهای اصلی آن به قرار زیر است:
مدیریت انتقال ریسک
شفافیت بازار
کشف قیمت
ایجاد بازار رقابتی
جمعآوری سرمایهها و پساندازهای کوچک برای تامین سرمایه مورد نیاز برای فعالیتهای اقتصادی
در بازار بورس، کالاهای مختلفی مورد معامله قرار میگیرد و بر همین اساس بازار بورس به ۳ دسته کلی تقسیم میشود:
بورس کالا: بورس کالا، بازار متشکل و منسجمی است که تعداد زیادی از فروشندگان، کالای خود را عرضه و کالای مربوطه پس از بررسیهای کارشناسی و قیمتگذاری توسط کارشناسان آن بازار، به خریداران ارائه میشود.در این بورس معمولا مواد خام و مواد اولیه مورد معامله قرار میگیرد. هر بورس کالایی را با نام کالایی که درآن معامله میشود میشناسند. مثلا بورس نفت، بورس گندم و… بورس کالا خود به بازار فیزیکی و بازار ابزار مشتقه تقسیم میشود.
بورس ارز: خرید و فروش پولهای خارجی در این بورس انجام میشود. البته این نوع بورس در ایران فعال نیست.
بورس اوراق بهادار: در این نوع بورس داراییهایی مانند سهام، اوراق مشارکت و …. مورد معامله قرار میگیرد.
در ایران به بازار خرید و فروش اوراق بهادار که بطور رسمی و دائمی در محل معین تشکیل میشود، بورس اوراق بهادار گفته میشود. تاریخچه پیدایش بورس اوراق بهادار در دنیا و ایران نیز در مطلبی با همین نام در بآشگاه بلاگ وجود دارد.
چرا برای سرمایهگذاری بورس را انتخاب کنیم؟
همه ما عموماً به دنبال آن هستیم تا پول خود را در جایی سرمایهگذاری کنیم که سود بیشتری را نصیبمان کند. در عین حال از قانونی بودن محلی که در آن سرمایهگذاری میکنیم مطمئن باشیم. از دیگر نکاتی که مورد نظر قرار میدهیم، شفافیت اطلاعات درخصوص سرمایهگذاری مورد نظر، سرعت و سهولت نقدشوندگی سرمایه است. بنابراین به طور خلاصه میتوانیم بگوییم که در انتخاب روش سرمایهگذاری، موارد زیر برای ما مهم است:
کسب سود بیشتر نسبت به سایر روشهای سرمایهگذاری
حصول اطمینان از قانونی بودن روش سرمایهگذاری
اطلاع از بازار مورد نظر در هر زمان (وجود شفافیت در بازار)
قابلیت نقدشوندگی سریع و راحت
بورس از جمله مواردی است که علاوه بر پوشش اهداف ذکر شده، منجربه بهرهمندی کل جامعه از سرمایهگذاریهای انجام شده نیز میشود که از آن جمله میتوان به ایجاد اشتغال اشاره کرد.
فواید بورس برای سرمایهگذاران:
الف) ایجاد درآمد: مهمترین هدف یک سرمایهگذار کسب درآمد است. سرمایهگذران در بورس به ۲ روش میتوانند درآمد کسب کنند.
پرداخت سود نقدی ناشی از فعالیت شرکتها؛ شرکتهایی که سهامشان در بورس عرضه شده است، بخشی از سود ناشی از فروش محصولات خود را بین سهامداران تقسیم میکنند. در نتیجه سرمایهگذارانی که سهام این شرکتها را دارند، از این طریق کسب درآمد میکنند. این سود بهصورت سالیانه به سهامداران پرداخت میشود.
کسب درآمد ناشی از افزایش قیمت سهام؛ قیمت سهام شرکتها به دلیل فعالیتهای مفید و اثربخش مدیرانشان، میتواند افزایش یابد. افزایش قیمت سهام این شرکتها موجب ایجاد درآمد برای سهامداران آن خواهد شد.
ب) قابلیت نقدشوندگی: زمانی که فرد در بورس سرمایهگذاری میکند، اگر به پول خود نیاز پیدا کند، سریعتر از سرمایهگذاریهای دیگر میتواند سهام یا سرمایه خود را به پول نقد تبدیل کند. فرض کنید فردی با خرید ماشین، زمین یا مسکن سرمایهگذاری کرده است، تبدیل هر کدام از این سرمایهها در زمانی که فرد نیاز فوری به پول خود دارد، زمانبر بوده و به راحتی انجام نمیگیرد. اما سهام خریداری شده در هر روز کاری قابلیت فروش را خواهد داشت مگر آنکه نماد سهم به دلایل معلومی(مانند برگزاری مجمع عمومی سالانه) بسته شده باشد که عموماً مدت زمان توقف و بازگشایی نماد طبق قانون مشخص است.
ج) اطمینان از محل سرمایهگذاری و شفافیت بازار: کلیه فعالیتهای بورسی با توجه به مجوز قانونی مربوط به خود و با نظارت یک نهاد ناظرتحت عنوان “سازمان بورس و اوراق بهادار” به فعالیت میپردازند. شرکتهای بورسی بر اساس قانون موظف هستند اطلاعات مجاز خود را بهطور مرتب و دورهای در اختیار خریداران و فروشندگان قرار دهند. این امر منجر به شفافیت بازار شده و سرمایهگذاران میتوانند با اطمینان بیشتری اقدام به معامله کنند.
د) هدایت سرمایههای سرگردان به سمت سرمایهگذاریهای متمرکز وهدفمند
ه) استفاده از پساندازهای کوچک و خرد افراد به هر میزان در سرمایهگذاریهای بزرگ
و) ایجاد بازار دائم و مستمر که امکان سرمایهگذاری بلند مدت و کوتاه مدت را برای سرمایهگذاران فراهم میآورد.
ز) وجود اوراق بهادار با ریسک و بازدهی مختلف برای سرمایهگذاران با هر سطح ریسک پذیری
حداقل سرمایه برای ورود به بورس چقدر است؟
حداقل سرمایه برای ورود به بورس محدودیت خاصی ندارد. با هر مقدار پول میتوانید وارد بازار بورس شوید شما با ۱۰۰ هزار تومان، یک میلیون تومان، ۵۰۰ هزار تومان و ۱۰۰ میلیون تومان با هرچیزی میتوانید وارد بازار بورس شوید. البته برای خرید آنلاین سهام حداقل ۱۰۰ هزار تومان الزامی است. یعنی حتی با ۱۵۰ هزار تومان میتوانید سهام یک شرکت را بخرید.
برخی از مفاهیم اولیه بورسی
الف-شاخص بورس: بهطور کلی شاخصها در بورس برای بررسی و ارزیابی وضعیت گذشته و وضعیت فعلی بورس از جنبههای مختلف و همینطور پیشبینی روند آینده آن، شناسایی شدند. شاخصها و نوسانات آنها نقش مهمی در تصمیمگیری سرمایهگذاران ایفا میکنند. شاخصهای بورسی انواع مختلفی دارند که هر یک وضعیت بورس را از جنبه خاصی بررسی میکنند.
شاخص کل یکی از مهمترین و کاربردیترین شاخصهای بورسی است که مورد استفاده سرمایهگذاران قرار میگیرد. شاخص کل که به آن شاخص قیمت و بازده نقدی هم گفته میشود، نشاندهنده سطح عمومی قیمتها و سود شرکتهای پذیرفته شده در بورس است. تغییرات این شاخص بیانگر میانگین بازدهی سرمایهگذاران در بورس است. مفهوم شاخص کل را با یک مثال توضیح میدهیم؛
همانطور که گفتیم درآمد سرمایهگذاران (همان بازده سهام) در بورس از ۲ طریق بهدست میآید؛ اول دریافت سود نقدی سالیانه و دوم تغییرات قیمت سهام در طول دوره سرمایهگذاری.
شما سهام شرکت الف را در ابتدای سال ۹۳ با قیمت هر سهم ۱۵۰ تومان خریدهاید. قیمت این سهم در پایان سال ۹۳ به ۱۸۰ تومان افزایش یافتهاست. شرکت در پایان سال ۱۵ تومان هم سود نقدی به ازای هر سهم توزیع کرده است. شما در انتهای سال ۹۳ در مجموع به ازای هر سهم شرکت الف ۴۵ تومان سود از محل افزایش قیمت سهم و دریافت سود نقدی کسب کردهاید. بنابراین بازدهی سهام شما در پایان سال ۳۰% خواهد بود.
زیرا سرمایه شما از ۱۵۰ تومان به ۱۹۵ تومان رسیده است. تغییرات شاخص کل هم بیانگر میانگین بازدهی بورس است. یعنی شاخص کل بورس در ابتدای سال اگر ۲۰ هزار واحد باشد و در پایان سال با ۱۰ هزار واحد افزایش به ۳۰ هزار واحد برسد. به این معناست که میانگین بازدهی بورس از محل افزایش قیمت سهام شرکتها و تقسیم سود نقدی در آن سال ۵۰% بوده است.
در شاخص کل توجه به ۲ نکته ضروری است: ۱-افزایش شاخص کل، لزوماً به معنای سودآوری سهام همه شرکتهای بورسی نیست. همانطور که کاهش شاخص کل نیز لزوماً به معنای زیان سهام همه شرکتهای موجود در بورس نیست. ۲-هر اندازه سبد سهام یک سرمایهگذار، متنوعتر و به ترکیب سهام موجود در بورس نزدیکتر باشد بازدهی سرمایهگذار به متوسط بازدهی کل بورس که توسط شاخص نشان داده میشود، نزدیکتر خواهد بود. ب- سهم: سرمایه هر شرکت سهامی عام، به قسمتهای مساوی تقسیم میشود که به هریک از این قسمتها “سهم” گفته میشود. قیمت اسمی هر سهم در ایران ۱۰۰۰ ریال است. این قیمت یا قیمت سهم که در بازار معامله میشود ارتباطی ندارد. سهام موجود در بورس و اوراق بهادار بر اساس حقوق دارنده آنها به ۲ دسته تقسیم میشود: ۱-سهام عادی: دارندگان این نوع سهام مالکان نهایی شرکت هستند. مزایای این گروه از سهامداران شامل حق دریافت سود سهام، حق رای در مجامع عمومی عادی و فوق العاده، حق تقدم خرید سهام جدید، حق باقیمانده دارایی پس از انحلال شرکت، حق اطلاع از فعالیت شرکت و … است. لازم به ذکر است که سهام عادی میتواند بینام یا بانام باشد. ۲-سهام ممتاز: دارندگان این سهام علاوه بر مزایای سهام عادی، در زمان انحلال شرکت نسبت به دارندگان سهام عادی در دریافت ارزش اسمی سهام خود الویت دارند. علاوه بر این سود سهام ممتاز پیش از سهام عادی پرداخت میشود.
ارکان و نهادهای بورسی
-شورای عالی بورس:
شورای عالی بورس، بالاترین رکن بازار اوراق بهادار است و مهمترین وظیفه آن تصویب سیاستهای کلان و خط مشیهای بازار و همچنین اعمال نظارت بر اجرای قانون بازار اوراق بهادار است. اعضای شورای بورس شامل؛ وزیر امور اقتصاد و دارایی در سمت ریاست شورا، وزیر بازرگانی، رئیس بانک مرکزی، روسای اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و اتاق تعاون، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در سمت دبیر شورا و سخنگوی سازمان، ۳ نفر خبره مالی از بخش خصوصی با مشورت تشکلهای حرفهای بازار به پیشنهاد وزیر امور اقتصاد و دارایی و تصویب هیئت وزیران، یک نفر خبره از بخش خصوصی به پیشنهاد وزیر ذیربط و تصویب هیئت وزیران برای هر بورس کالایی.
-سازمان بورس و اوراق بهادار:
سازمان بورس و اوراق بهادار (سبا) یک موسسه عمومی غیر دولتی است که بهوسیله یک هیئت مدیره ۵ نفره که از میان کارشناسان بخش غیر دولتی که دارای حسن شهرت و تجربه در رشته مالی هستند با پیشنهاد رئیس شورا و تصویب شورا انتخاب میشوند، اداره میشود. براساس قانون بازار اوراق بهادار این نهاد ایجاد شده تا زیر نظر شورای عالی بورس به تدوین قوانین و مقررات و نظارت بر اجرای آنها و سایر وظایف تعیینشده در قانون بازار بورس و اوراق بهادار میپردازد. بهعبارت دیگر مقام ناظر در بازار اوراق بهادار ایران به دو نهاد شورای عالی بورس و سازمان بورس و اوراق بهادار تقسیم میشود.
-بورس اوراق بهادار تهران:
بورس اوراق بهادار یک شرکت سهامی عام انتفاعی است که عملیات اجرایی بازار اوراق بهادار را بر عهده دارد. از مهمترین وظایف این نهاد میتوان به مواردی از قبیل تشکیل، سازماندهی و اداره بازار اوراق بهادار، پذیرش اوراق بهادار، وضع و اجرای ضوابط حرفهای و انضباطی برای اعضا و نظارت بر فعالیت آنها ونظارت بر حسن انجام معاملات اوراق بهادار پذیرفتهشده اشاره کرد. اداره بورس اوراق بهادار تهران بر عهده هیئت مدیره ۷ نفره است که اعضای آنرا مجمع عمومی انتخاب میکند. اعضا برای مدت ۲ سال انتخاب میشوند. اداره امور اجرایی هم بر عهده مدیر عامل شرکت است که توسط هیئت مدیره انتخاب میشود.
-بورس کالای ایران:
بورس کالا، بازار متشکل و منسجمی است که تعداد زیادی از عرضهکنندگان، کالای خود را در آن عرضه میکنند. این کالاها توسط کارشناسان قیمتگذاری شده و سپس به خریداران فروخته میشود. از مهمترین اهداف بورس کالا می توان به موارد ذیل اشاره نمود: ۱- ایجاد بازاری قانونمند و سازمان یافته جهت تسهیل داد و ستد کالاها. ۲- سامان دهی بازار کالاها ۳- کشف شفاف قیمت کالاها بر اساس تعامل و تقابل عرضه و تقاضا و نیاز بازار . ۴- برقراری امکان اعمال مدیریت ریسک در بازار . ۵- امکان انجام معاملات نقد، نسیه، سلف، آتی و اختیار با استفاده از ابزار های نوین مالی. ۶- توسعه سرمایه گذاری و فراهم سازی تسهیلات مالی برای خرید و فروش. ۷- اطلاع رسانی درباره وضعیت بازار داخلی و خارجی کالاهای پذیرش شدهسرمایه گذاری در بورس, بورس اوراق بهادار, سازمان بورس و اوراق بهادار, صندوق سرمایه گذاری, روش های سرمایه گذاری, بازار سرمایه, خرید و فروش سهام, شرکت های سهامی عام, ریسک, بازده, سهام عادی, سهام ممتاز, شرکت بورس کالا, بورس ارز, فرابورس ایران
-فرابورس ایران:
بازار فرابورس ایران تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار و با مجوز شورای عالی بورس به منظور توسعه صدور و مبادله ابزارهای مالی تشکیل شده است. دستورالعمل پذیرش و عرضه اوراق بهادار در فرابورس ایران، در ۴ بازار صورت میگیرد؛ که در بازار اول، دوم و اوراق مشارکت، انواع اوراق بهادار پذیرفته و در بازار سوم، تنها عرضه اوراق بهادار انجام می شود. تفاوت بازار فرابورس ایران با بورس اوراق بهادار تهران:
۱- ورود به بازارهای فرابورس ایران در مقایسه با بورس اوراق بهادار تهران شرایط و الزامات کمتر و سهلتری برای پذیرش اوراق بهادار دارد. همچنین تنوع بازارها در فرابورس نسبت به بورس بیشتر است (همانطور که در مطالب آشنایی با بازار سرمایه ایران (۱) و آشنایی با بازار سرمایه ایران (۲) آمد، در فرابورس ۵ بازار؛ بازار اول ،دوم، سوم یا عرضه، چهارم یا ابزارهای نوین مالی و بازار پایه داریم و در بورس ۲ بازار؛ اول و دوم داریم).
۲-دستورالعمل پذیرش اوراق بهادار در بورس اوراق بهادار تهران طبق “دستورالعمل پذیرش اوراق بهادار در بورس تهران” مصوب اول دی ۱۳۸۶ انجام میشود. در حالی که پذیرش اوراق بهادار در فرابورس ایران بر مبنای دستورالعمل جداگانه تحت عنوان “دستورالعمل پذیرش، عرضه و نقل و انتقال اوراق بهادار در فرابورس ایران” مصوب ۲۵ فروردین ۱۳۸۸ صورت میگیرد.
۴-قوانین استاندارد اقلام مورد مبادله در بازار فرابورس انعطاف پذیر می باشند یعنی قوانین معمولاً ناشی از توافق طرفین است. نکته: حد نوسان مجاز روزانه بازار فرابورس همانند بازار بورس ۵± درصد قیمت پایانی روز کاری قبل است.سرمایه گذاری در بورس, بورس اوراق بهادار, سازمان بورس و اوراق بهادار, صندوق سرمایه گذاری, روش های سرمایه گذاری, بازار سرمایه, خرید و فروش سهام, شرکت های سهامی عام, ریسک, بازده, سهام عادی, سهام ممتاز, شرکت بورس کالا, بورس ارز, فرابورس ایران
-شرکت مدیریت فناوری بورس تهران:
اصلیترین وظیفه شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، راهبری عملیاتی و فنی سامانه رایانهای بورس است. تخصص اصلی این شرکت تجزیه و تحلیل هسته نرمافزارهای معاملات و طراحی و ساخت نرمافزارهای کاربردی روی آن است. ارائه خدمات رایانهای و نرمافزاری به شرکتهای بورس (اوراق بهادار، کالا، فرابورس و نظایر آنها) از محورهای فعالیت این شرکت است.
-شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه:
سیستم شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار یک ساز و کار الکترونیکی است که نگهداری اوراق بهادار، ثبت و نقل و انتقال آنها را بر عهده دارد. در این سیتم مالکیت اوراق بهادار بدون نیاز به مبادله فیزیکی گواهی سهام یا هر سند کاغذی دیگر همزمان با انتقال اوراق از یک حساب به حساب دیگر تغییر میکند.این نهاد مالی، یکی از نهادهای اصلی بازار سرمایه است که زیر نظر سازمان بورس و اوراق بهادار فعالیت میکند. هدف این نهاد تضمین امنیت و کارآمدی بازار اوراق بهادار از طریق بهینهسازی سازوکار، توسعه معاملات اوراق بهادار و تمرکز بر افزایش کارایی و کاهش هزینههای پایاپای و تسویه وجوه معاملات بر اساس قوانین و مقررات جاری کشور است. این شرکت در تاریخ ۵ دی ۱۳۸۴ در اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری تهران به ثبت رسیده است.
-کانون کارگزاران:
کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار، یک تشکل خودانتظام است که با هدف تنظیم فعالیتهای حرفهای و نظم بخشیدن به روابط بین اعضاء تشکیل شده است. این نهاد مالی در راستای اجرای بند ۵، مادههای ۱ و ۵۳ قانون بازار اوراق بهادار مصوب اول آذر ۸۴ با تصویب هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در مهر ماه ۸۶ تاسیس شد. از جمله وظایف کانون کارگزاران میتوان به مواردی همچون نظارت بر عملکرد اعضا و اشخاص وابسته، وضع و اجرای ضوابط و استانداردهای حرفهای انظباطی برای اعضاء، برقراری و اجرای نظام مناسب برای رسیدگی به اختلافات اعضا، پیشنهاد تغییر سقف کارمزدها و نرخ خدمات اعضا و… اشاره نمود.
-کارگزاران:
کارگزاران بهعنوان نهاد واسط بین خریداران و فروشندگان به معامله(داد و ستد) میپردازند و در مقابل، درصدی از ارزش ناخالص معامله را تحت عنوان حق (کارمزد)کارگزاری دریافت میکنند. شرکتهای کارگزاری با اخذ مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار به ارائه خدماتی مانند مشاوره تخصصی، سبدگردانی، تاسیس صندوقهای سرمایهگذاری، علاوه بر انجام معامله اوراق بهادار برای خریداران و فروشندگان میپردازند.
-شرکت اطلاعرسانی و خدمات بورس:
شرکت اطلاعرسانی و خدمات بورس(سهامی خاص) وابسته به سازمان بورس و اوراق بهادار بوده، که در تاریخ ۱۳۸۳/۰۴/۲۷ تاسیس و در تاریخ ۱۳۸۳/۰۶/۰۵ ثبت شده است. مهمترین اهداف این شرکت گسترش فرهنگ سرمایهگذاری در داراییهای مالی است. از جمله وظایف و کارهایی که بر عهده این شرکت است میتوان به مواردی از قبیل؛
۱- انجام اطلاعرسانیهای مختلف در بازار سرمایه ۲- انتشار کتب، نشریات الکترونیکی، لوحهای فشرده، بستههای آموزشی بهصورت مکتوب، دیداری، شنیداری و … ۳- برگزاری آزمون برای گواهینامههای حرفهای سازمان بورس ۴- برگزاری نمایشگاهها، سمینارها و همایشها
-شرکتهای تامین سرمایه:
این شرکتها و موسسات وظیفه قیمتگذاری، بازاریابی و فروش اوراق بهادار شرکتها را در انتشار اولیه از طریق عرضه عمومی یا خصوصی بر عهده دارند. این موسسات مالی گاهی بر اساس قرارداد، متعهد به خریداری بخشی از اوراق بهادار فروخته نشده شرکتها میشوند.
-بازارگردانان:
بازارگردانان وظیفه حفظ مداوم و منظم بازار را برای سهام نماد یا نمادهایی خاص برعهده دارند. این نهاد مالی، در مواردی که سهام خاص خریدار ندارد در نقش خریدار و در مواردی که سهم خاص فروشنده نداشته باشد در نقش فروشنده در بازار فعالیت میکنند. طبق ماده ۱ قانون بازار اوراق بهادار بازارگردان، کارگزار/معاملهگری است که پس از دریافت مجوز لازم با تعهد به افزایش نقدشوندگی و تنظیم عرضه و تقاضای اوراق بهادار معین و تحدید دامنه نوسان قیمت آن، به معامله آن اوراق میپردازد.
-شرکتهای سرمایهگذاری:
شرکتهای سرمایهگذاری از مصادیق نهادهای مالی هستند که حرفه و موضوع اصلی آنها طبق اساسنامه، سرمایهگذاری در سهام، سهم الشرکه، واحدهای سرمایهگذاری صندوقها و سایر اوراق بهادار دارای حق رای شرکتها و موسسات است. وظیفه این شرکتها، این است که وجوه جمعآوری شده را در ترکیبی از اوراق بهادار سرمایهگذاری کنند. فعالیت این شرکتها معطوف به خرید و فروش سهام شرکتهای بورسی و غیر بورسی است. هدف این شرکتها کسب انتفاع بدون نفوذ قابلا ملاحظه در شرکت، موسسه یا صندوق سرمایهگذاری است که به دوصورت سهامی عام و خاص وجود دارد. طبق ماده ۱، بند ۲۱ قانون بازار اوراق بهادار حداقل سرمایه شرکت برای تاسیس این شرکتها مبلغ یکصد میلیارد ریال است.
-مشاوران سرمایهگذاری:
مشاوران سرمایهگذاری نهادهایی هستند که به اشخاص یا نهادهای دیگر در زمینه ارزشگذاری اوراق بهادار، سرمایهگذاری در اوراق بهادار و تهیه سبد سرمایهگذاری، مشاوره میدهند.
-صندوقهای سرمایهگذاری:
صندوقهای سرمایهگذاری یکی از نهادهای مالی است برای ورود سرمایهگذاران، بهویژه کسانی که تخصص یا فرصت تحلیل بازار و انجام معاملات بهصورت حرفهای ندارند. صندوق سرمایهگذاری بنا بر تعریف ماده ۱ بند ۲۰ قانون بازار اوراق بهادار، عبارتست از یک نهاد مالی که فعالیت اصلی آن سرمایهگذاری در اوراق بهادار است و مالکین واحدهای آن نسبت به سود و زیان صندوق شریک هستند وجوه دریافتی از سرمایهگذاران در صندوقها در ترکیب متنوعی از اوراق بهادار و سایر داراییها سرمایهگذاری میشود. اطلاعات مربوط به صندوقهای سرمایهگذاری در سایت مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران (فیپیران) و همچنین پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه ایران در معرض دید علاقهمندان قرار دارد.
-سایت کدال:
سایت کدال، سامانه جامع اطلاعرسانی ناشران اوراق بهادار تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار است. این سامانه الکترونیکی طبق ماده ۲، قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب اول آذر ۱۳۸۴ سازمان بورس و اوراق بهادار، برای حمایت از سرمایهگذاران و با هدف ساماندهی، حفظ و توسعه بازار شفاف و کارای اوراق بهادار به منظور نظارت بر حسن اجرای این قانون تشکیل شده است. در این سامانه اطلاعات دستهبندی شده شرکتها در زمینه صورتهای مالی دورهای و میان دورهای، گزارش مجامع شرکتها، گزارش هیئت مدیره شرکتها، اطلاعیهها، پیشبینی درآمدها قرار دارد.
چگونه در بورس سرمایهگذاری کنیم؟
برای انجام معامله در بورس هر شخص حقیقی یا حقوقی نیاز به یک کارگزار رسمی و دریافت کد معاملاتی از آن دارد. همانطور که بانک به مشتریان خود شماره حساب میدهد و این شماره شناسه مشتری به شمار میآید، در بورس هم کد معاملاتی هر فرد شناسه او در بازار است.
مراحل اخذ کد معاملاتی برای فعالیت در بورس: برای شروع فعالیت در بورس اوراق بهادار، ابتدا باید کد بورسی یا کد معاملاتی داشته باشیم. در مطالبی جداگانه به بیان نحوهی اخذ کد سهامداری و کد معاملات برخط (آنلاین) در کارگزاریهای بورس اوراق بهادار و راهنمای دریافت کد معاملاتی بورس اوراق بهادار و کد آنلاین در کارگزاری آگاه پرداختهایم.
خب، تا اینجا ما با کلیت بازار بورس آشنا شدیم و با توجه به آمار و ارقام دانستیم که بورس، بازار جذابی برای کسب سود است و برای سرمایهگذاری در آن لزوماً نباید مبلغ زیادی داشته باشیم. پس از این دانستهها کدبورسی هم دریافت کردیم. اما آیا واقعاً این اطلاعات و دریافت این کد برای ما کافی است؟
بورس همانطور که سودخوبی به همراه دارد، ممکن است زیان بزرگی را نیز در پی داشته باشد! پس ما برای کسب سود بیشتر و کاهش ریسک خود به اطلاعات دیگری هم نیاز داریم. پیش از آنکه ببینیم به چه اطلاعاتی نیاز داریم، باید بدانیم که روشهای سرمایهگذاری در بورس چگونه است؟
به چند روش میتوان در بازار بورس سرمایهگذاری کرد؟ روش مستقیم: در این روش سرمایهگذار با اتکا بر دانش، تخصص و تحلیل خود اقدام به سرمایهگذاری و ورود به بازار میکند. مسئولیت سود یا زیان حاصل از سرمایهگذاری بهطور مستقیم بر عهده شخص سرمایهگذار است. سرمایهگذارانی که در این روش با سرمایهگذاری میپردازند، در یک طبقهبندی بر اساس مدت زمانی که تمایل به نگهداری سرمایه خود دارند به ۴ دسته تقسیم میشوند:
سهامی خاص را خریداری میکنند و بعد از ۳ یا ۴ ماه آن را میفروشند. به آنها سرمایهگذاران کوتاه مدت میگویند.
سهام خاصی را خریداری میکنند و به مدت یک سال آن را نگه میدارند سپس برای فروش تصمیم میگیرند. به آنها سرمایهگذاران میان مدت میگویند.
سهام خاصی را با قصد نگهداری بیش از یک سال خریداری میکنند. به آنها سرمایهگذاران بلند مدت میگویند.
سهام خاصی را خریداری میکنند و بعد از شناسایی سود اندکی در یک هفته یا دو هفته، آن را میفروشند و اقدام به خرید سهام جدید یا همان سهم با قیمت جدید(پایینتر) میکنند. به آنها نوسانگیر میگویند.
روش غیر مستقیم: در این روش بین سرمایهگذار و سرمایهپذیر یک موسسه مالی بهعنوان واسط عمل میکند. سرمایهگذار وجوه خود را در اختیار این موسسات مالی قرار میدهد و آنها با بکارگیری تخصص، دانش و تبحر تحلیلی و مالی و همچنین تجربه خود در بازار سرمایه فرایند سرمایهگذاری را به نیابت از سرمایهگذار انجام میدهند. به سرمایهگذاران غیر حرفهای و با درجه ریسکپذیری پایین که فرصت و تجربه کافی برای فعالیت مستقیم در بازار بورس را ندارند توصیه میشود یکی از انواع روشهای سرمایهگذاری غیر مستقیم را برای فعالیت خود در بازار سرمایه انتخاب نمایند. برای مثال صندوقهای سرمایهگذاری که یکی از روشهای این نوع سرمایهگذاری است با ایفای نقش واسطهگری مالی، سرمایهگذاری افراد غیر حرفهای را از حالت مستقیم به حالت غیر مستقیم تبدیل میکند و مزایایی از جمله ریسک پایینتر و سود مناسبتر را برای سرمایهگذاران به دنبال دارد.
برای اینکه بدانیم از کدام روش سرمایه گذاری برای ما بهتر است، باید به چند سوال پاسخ دهیم:
۱.اطلاعات من از بورس اوراق بهادار چهقدر است؟
۲.آیا من برای بررسی روزانه بازار یا بررسی در بازههای زمانی منظم وقت کافی دارم؟
۳.چهقدر میتوانم اطلاعات خود را در مورد شرکتهای بورسی و فرابورسی بالا ببرم؟
۴.آیا دانش، مهارت و تجربه کافی را دارم؟
اگر شما جزء افرادی هستید که اطلاعاتتان از بازار بورس اوراق بهادار کم است، وقت کافی برای رصد بازار ندارید، تجربه کافی در این بازار کسب نکرده اید، توصیه ما به شما انتخاب روش دوم است. مناسبترین راه برای سرمایهگذاری با ریسک کمتر و برای افراد غیر حرفهایتر که زمان کافی برای انجام معاملات مستقیم در بورس را ندارند، صندوقهای سرمایهگذاری و استفاده از سبدگردانی است. برای این کار کافی است یک کارگزار خوب برای خود انتخاب کنید.
صندوقهای سرمایهگذاری: صندوق سرمایهگذاری با جمعآوری منابع پولی کوچک، به سرمایهگذاری در سبدی از سهام، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار میپردازند. صندوقها این امکان را برای سرمایهگذاران فراهم میکند تا به جای خرید یک سهم یا اوراق مشارکت خاص، در مجموعهای از این داراییها، سرمایهگذاری کنند. در حقیقت هر فرد میتواند با سرمایه مورد نظر خود (هرچند اندک) در سبدی از داراییهای متنوع سرمایهگذاری کرده و به این ترتیب نسبت به آورده خود در سود وزیان صندوق سهیم شود. برای آشنایی بیشتر میتوانید مطلب صندوقهای سرمایهگذاری: راهنمای کامل را مطالعه کنید.
سبدگردانی: سبدگردانی فرآیندی است که طی آن فرد خبره در امر سرمایهگذاری بر اساس خصوصیات، سطح ریسکپذیری و سرمایه هر سرمایهگذار، سبدی مناسب او تشکیل داده و به صورت مستمر بر آن نظارت و اعمال مدیریت میکند. همچنین، با توجه به تغییر عوامل اثرگذار بر محیط سرمایهگذاری، تصمیمات لازم در جهت رسیدن به اهداف سبد و افزایش ارزش آن از طرف مدیر اتخاذ میشود. مزیت عمده سبدگردانی در استفاده از توان حرفهای مدیر سبد و مشاورههای تیم مدیران سرمایهگذاری است.
تا اینجا درباره کسانی صحبت کردیم که وقت کافی، تجربه لازم و دانش مناسب برای سرمایهگذاری مستقیم در بورس را نداشتند. حال به عده دیگری میرسیم که مختصری اطلاعات در زمینه بورس جمع کردهاند و وقت کافی دارند تا تجربه و دانش خود را افزایش دهند. این گروه تمایل دارند بهطور مستقیم در بورس سرمایهگذاری کنند. نکاتی وجود دارد که در ادامه به بیان آنها کیپردازیم.
چگونه در بورس خرید و فروش کنیم؟
در ابتدا باید بدانیم که نظام قیمتگذاری بورس به گونهای است که اشخاص نمیتوانند در قیمتگذاری آن دخالت داشته باشند. به این معنی که افراد نمیتوانند شخصاً و با قیمتی خارج از محدوده تعیین شده اقدام به خرید و فروش سهام نمایند بلکه این کار باید از طریق کارگزاریهای بورس انجام پذیرد. کارگزاران افراد مطمئن هستند که علاوه بر اینکه سابقه تخلف مالی ندارند مجوز فعالیت خود را از سازمان بورس دریافت میکنند. در واقع فعالیت آنها تحت نظارت بورس انجام میگیرد. همانطور که گفتیم خریداران و فروشندگان برای ورود به بورس در اولین اقدام باید به یکی از کارگزاران بورس مراجعه کرده و کد بورسی دریافت نمایند. پس از ان درخواست خود را به کارگزاری مربوطه اعلام کنند. این اعلام میتواند بهصورت حضوری، تلفنی، اینترنتی و یا آنلاین صورت پذیرد. تقاضای آنها وارد سیستم معاملات شده و در ستون خرید و فروش بر اساس قیمت و الویت زمانی قرار میگیرد.
نحوه قرار گرفتن تقاضای خرید یا فروش در سیستم به این گونه است که تقاضای فروشی که قیمت ارزانتری داشته باشد یا تقاضای خریدی که قیمت بالاتری دارد در ردیف اول ستون مربوط به خود قرار میگیرد. لازم به ذکر است چنانچه دو تقاضای خرید یا دو تقاضای فروش با قیمت مشابه وارد سیستم معاملات شود، قرار گرفتن سفارش در سیستم بر اساس زمان ارسال درخواست خواهد بود.
علاوه بر این هر خرید و فروش در بورس، کارمزدی دارد. این کارمزد بر اساس اینکه چه نوع اوراق بهاداری در چه بازاری معامله شده است متفاوت است. کارمزدها و نرخ خدمات در بازار سرمایه ایران در مطلب جداگانهای با ذکر مثال بررسی شده است.
این مختصری از روند انجام یک معامله بود. حال سوال این است که چگونه باید متوجه شویم که سهام چه شرکتی را بخریم یا بفروشیم؟ در خرید و فروش چه مواردی را باید مدنظر قرار دهیم؟ اگر دوستمان گفت فلان سهم را بخر یا بفروش، چگونه مطمئن شویم که اشتباه نمیکنیم؟ یا بهتر بگوییم، چگونه ضرر و احتمال اشتباه خود ار به حداقل برسانیم؟
برای بررسی و تحلیل سهام شرکتها به طور عموم از دو روش استفاده میشود:
تحلیل بنیادی (فاندامنتال): در این روش عوامل بنیادی که بر روی قیمت سهم یک شرکت تاثیر میگذارد، مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار میگیرد. این تحلیل با استفاده از گزارشهایی که در صورتهای مالی اعلام میشود به پیشبینی و بررسی سهام یک شرکت میپردازد و بیشتر برای دورههای زمانی طولانیتر مورد استفاده قرار میگیرد. در این نوع تحلیل، شرایط اقتصادی کلان، شرایط صنعت مربوطه و پس از آن شرایط شرکت مورد نظر بررسی و تحلیل میشود. نسبت P/E شرکت (نسبت قیمت به سود هر سهم)، حاشیه سود خالص آن، نسبت بدهی، نسبت جاری، ارزش دفتری و گردش موجودیها از جمله عواملی است که در تحلیل فاندامنتال مورد توجه قرار میگیرد.
تحلیل تکنیکال: در این نوع تحلیل به جای بررسی صورتهای مالی شرکتها، به نمودار قیمتی آنها در بازههای زمانی مشخص پرداخته میشود و از آنچه در گذشته اتفاق افتادهاست، رفتار آینده سهم پیشبینی میشود. این روش تحلیلی برای بازههای زمانی کوتاهتر مورد استفاده قرار میگیرد. در تحلیل تکنیکال اعتقاد بر این است که رفتار و روند قیمتی سهام یک شرکت در دورههای زمانی مشخص، تکرار میشود.
گام های سرمایه گذاری در بورس
گام اول: مطالعه، مشورت و توجه به اصول سرمایه گذاری در بورس
گام اول برای سرمایه گذاری در بورس، مطالعه و شناخت کافی درباره این بازار، مشورت با افراد حرفه ای و تعیین هدف از سرمایه گذاری در بورس است. توصیه می کنیم به اصول زیر توجه داشته باشید:
1- با نگاه بلندمدت سرمایه گذاری کنیـد.
2- توجه داشته باشید که ذات بورس با نوسان همراه است، بنابراین در مواجهه با افت و خیزهای مقطعـی بازار، هیچگاه بصورت شتابـزده و هیجانی اقدام به خرید یا فروش سهام نکنید.
3- برای شروع کار، از سرمایه های مازاد خـود استفاده کنید و سرمایه های ضروری خود را وارد بورس نکنید.
4 – حتما برای سرمایه گذاری در بورس، با افراد متخصص مشورت کنید. کارگزاران رسمی بورس که مجوز مشاوره دارند، یکی از مناسب ترین گزینه ها برای مشورت در سرمایه گذاری هستند.
گام دوم: دریافت کد معاملاتی
حتما شما هم در یک یا چند بانک، دارای حساب بانکـی هستید. همانطـور که برای پس انداز و سرمایه گذاری در بانک، نیازمند دریافت شماره حساب بانکی هستید، برای سرمایه گذاری در بورس هم باید در اولین گام، کد معاملاتی دریافت کنید. برای دریافت کد معاملاتی، می توانید با در دست داشتن مدارک شناسایی شامل شناسنامه و کارت ملی، به یکی از کارگزاران رسمی بورس مراجعه کنید .
گام سوم: خرید و فروش سهام
برای خرید و فروش سهام، نیازی نیست به تالار بورس مراجعه کنید. خرید و فروش سهام صرفا از طریق شرکت های کارگزاری و به یکی از روش های زیر انجام می گیرد:
– مراجعه حضوری به کارگزاری و ارائه سفارش خرید یا فروش
– سفارش تلفنـی به کارگـزاری، برای خرید یا فروش سهام
– سفارش اینترنتی به کارگـزاری، برای خرید یا فروش سهام
– خرید یا فروش مستقیم سهام توسط خود فرد، ازطریق سامانه معاملات آنلاین (برخط)
تفاوت سفارش اینترنتی و معاملات آنلاین (برخط) این است که در سفارش اینترنتی، شما بجای مراجعه حضوری به دفتر کارگزاری و تکمیل فرم سفارش خرید یا فروش سهام، به پایگاه اینترنتی کارگزاری مراجعه کرده و فرم سفارش خرید یا فروش سهام را ازطریق اینترنت تکمیل کرده و در اختیار کارگزار قرار می دهید، اما در نهایت، این کارگزار است که عملیات خرید یا فروش سهام را براساس سفارش شما انجام می دهد، اما در معاملات آنلاین، شما پس از دریافت گذرواژه و رمز عبور از کارگزاری، می توانید شخصا نسبت به خرید و فروش سهام ازطریق اینترنت اقدام کنید. افزایش سرعت، سهولت و عدالت در دسترسی به بورس و خرید و فروش سهام، مهمترین مزیت معاملات آنلایـن است.
“توصیه می شـود افـرادی از روش معاملات آنلایـن استفاده کننـد که تجربه بیشتـری در خریـد و فروش سهام دارند.”
چند توصیه مهم برای سرمایه گذاری در بورس
1- همواره سبدی از سهام متنوع تشکیل دهید تا ریسک سرمایه گذاری شما کاهش یابد. با این کار، زیان ناشی از کاهش قیمت یک یا چند سهم، با سود ناشی از افزایش قیمت سایر سهام موجود در سبد سرمایه گذاری شما کاهش خواهد یافت.
2- حتی الامکان، بجای خرید مستقیم سهام، از طریق صندوق های سرمایه گذاری وارد بورس شوید، چون این صندوق ها، توسط افراد حرفه ای اداره شده و تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار فعالیت می کنند، بنابراین ریسک سرمایه گذاری شما تا حد زیادی کاهش می یابد. جالب است بدانید برخی از صندوق های سرمایه گذاری، پرداخت حداقل سود مشخصی را تضمین می کنند.
3- به شایعات توجه نکنیـد و همواره براساس اطلاعات واقعی و معتبر تصمیم گیری کنیـد. عمده پایگاههای اینترنتی رسمی بورس عبارتند از:
تالار مجازی بورس، یک پیشنهاد جذاب برای تازه واردها
اگر نگران آن هستید که با سرمایه گذاری در بورس، ضرر و زیان کنید، توصیه می کنیم قبل از سرمایه گذاری واقعی در بورس، سرمایه گذاری در فضای شبیه سازی شده بورس را تجربه کنید؛ سامانه اینترنتی تالار مجازی بورس ایران به نشانی این امکان را برای شما فراهم می کند.
تالار مجازی بورس ایران با شبیهسازی فضای واقعی بورس، به شما کمک می کند که بدون نیاز به پول و بدون آنکه ریسکی متوجه شما شود، سرمایهگذاری براساس شرایط واقعی بورس را تجربه کنید، چون قیمت سهام و سایر شرایط در این تالار، تا حد بسیار زیادی، منطبق با شرایط واقعی بورس است، بنابراین شما می توانید مهارت خود در سرمایه گذاری و کسب بازدهی از بورس را با سایر کاربران تالار مقایسه کنید.
اگر جزو 5 نفری باشید که بیشترین بازدهی را در رقابت های تالار کسب می کنید، از طرف سازمان بورس و اوراق بهادار به شما اعتبار واقعی جهت خرید سهام، به عنوان جایزه اعطا خواهد شد. همچنین انواع متون آموزشی الکترونیک از طریق این تالار، برای شما بصورت رایگان در دسترس است. پس فرصت را از دست ندهید.
مزایای اصلی بورس
به طور مطلق بهترین بازار برای سرمایه گذاری بورس است که مزایای اصلی بورس در زیر مشخص شده است:
-سرمایه ی اولیه ی بسیار کم
-کمک به رشد اقتصاد و ایجاد رونق اقتصادی
-هزینه ی اشتباهات در بورس بسیار پایین است
-دائمی بودن بازار و فرصت سرمایه گذاری در دوران رونق و رکود اقتصادی
-کسب بازدهی بر اساس توانایی تحلیلی و همیشگی نه بر اساس موج های تورمی و …
-محدود نبودن به زمان و مکان خاص
-تنوع ابزارهای معاملاتی ساده و فرایند بدون دردسر معاملات سهام در مقایسه با سایر معاملات
-هزینه ی بسیار کم کارمزد معاملات در مقایسه با سایر معاملات
-دسترسی سریع و رایگان به اطلاعات نامحدود
-امکان استفاده از مشاوره ی متخصصان بورسی با کمترین هزینه ی ممکن و کسب بازدهی مطلوب
-سرمایه ی اولیه ی بسیار کم
-شما با اولین صد هزار تومان خود می توانید سرمایه گذاری را در بورس آغاز کنید . یکی از قوانین بورس حداقل میزان خرید هر سهم است که 100 هزار تومان می باشد . خیلی از افرادی که تا کنون وارد بورس نشده اند فکر می کنند که شروع سرمایه گذاری در بورس نیازمند سرمایه ی زیادی است در حالی که مطابق با این قانون این گونه نیست . برای شروع سرمایه گذاری در هر بازار دیگری، به سرمایه ی زیادی نیاز دارید و همین موضوع باعث می شود که نتوانید وارد آن بازارها شوید اما بورس از این نظر کاملا متفاوت و آسان ترین و بهترین بازار برای فعالیت است . تنها چیزی که نیاز دارید دریافت کد بورسی برای انجام معاملات و آموزش مقدماتی و پیشرفته است که می توانید به صورت رایگان این آموزش ها را طی کنید
-کمک به رشد اقتصاد و ایجاد رونق اقتصادی
یکی دیگر از مزیت های اساسی بورس این است که ما در شرکت هایی سرمایه گذاری میکنیم که عملا خودمان و یا نزدیکانمان در آن ها اشتغال به کار داریم و از این طریق به رشد اقتصاد کشورمان کمک کرده ایم . البته بسیاری از افرادی که در بازارهای دیگر فعالیت میکنند به این اصل مهم بی توجه هستند اما تا دلتان بخواهد از تورم نالانند غافل از اینکه عدم رشد اقتصادی باعث نیازمندی ما به کالاهای دیگر و …، باعث خروج بخشی از ذخایر ارزی کشور می شود و دولت هم تمام تلاشش جلوگیری از خروج منابع ارزی کشور است لذا با تغییر سیاست های بانکی تلاش میکند مانع این کار شود . لذا بخشی از تورم ناشی از واردات کالاست ( نه همه ی آن – برای اطلاعات بیشتر به مقاله ی تورم مراجعه کنید ) . حال اگر کشور در تولید کالا خودکفا شود نیازی به خروج ارز از کشور نیست و همین امر تا حدود بسیار زیادی موجب کاهش تورم می شود .
پس سرمایه گذاری ما در بخش های مختلف اقتصادی باعث رشد این واحدها می شود و از طرفی هزینه ی تولید را پایین می آورد . پس یک سرمایه گذار هوشمند جایی سرمایه گذاری می کند که رشد سرمایه اش موجب دامن زدن به تورم نشود اما یک سرمایه گذار منفعت طلب صرفا رشد سرمایه اش مهم است و به نتایج آن رشد توجهی نمی کند . خیلی از سرمایه گذاری های اشتباه باعث افزایش غیر مستقیم تورم می شوند و شخص به ظاهر سود می کند اما رشد تورم بخش زیادی از آن سود را از بین می برد
-هزینه ی اشتباهات در بورس بسیار پایین است
بی تردید بزرگترین استاد هر انسانی تجربه است . هیچ کس در این کره ی خاکی نیست که مدعی شود کارش را بدون تجربه کردن و انجام خطاهای زیاد یاد گرفته است . حتی ماهرترین اساتید هر حوزه ی کاری هم به این موضوع اعتراف می کنند . پس برای یادگیری هر کاری بایستی فرصت خطا و متعاقب آن اصلاح خطاهای خود را داشته باشیم . فارغ از بحث خطا کردن هزینه ی خطا بسیار مهم و کلیدی است . هر چقدر هزینه ی اشتباه های افراد بیشتر باشد فعالیت در آن حوزه سخت و محدود تر می شود . به طور مثال هزینه ی خطای یک خلبان ممکن است سقوط یک هواپیما،مرگ مسافران پرواز،خسارات شرکت هواپیمایی و شرکت های بیمه،از بین رفتن اعتبار شرکت و …. باشد . پس هزینه ای بسیار گزاف ممکن است برای یک اشتباه پرداخت شود. به همین دلیل آموزش خلبان بسیار پر هزینه و زمانبر و انتخاب خلبان نیز بسیار سخت می شود.
اما در بازار بورس هزینه ی خطا برای افراد تازه کار بسیار پایین است . شما در بدترین حالت ممکن بخشی از 100.000 تومان خود را از دست می دهید اما می توانید از هر اشتباه درس های بیشماری بگیرید . پس هر بازاری که هزینه ی خطای کمی داشته باشد برای افراد جامعه با هر سطح از تحصیلات و سرمایه فرصت کم نظیری ایجاد میکند که وارد آن بازار شوند
-کسب بازدهی بر اساس توانایی تحلیلی و همیشگی نه بر اساس موج های تورمی و …
شما در بورس صرفا بر اساس توانایی تحلیل و شناخت خود از صنعت می توانید سود کنید و کسب بازده شما به دوران رونق و رکود وابسته نیست . اگر به دانش مالی و تحلیل سهام مسلط شوید عملا برایتان فرق نمی کند که در دوران رونق بازار قرار دارید و یا در دوران رکود بازار . شما نسبت به میزان دانش تان سود کسب می کنید.
-محدود نبودن به زمان و مکان خاص
- چقدر خوب می شد اگر می توانستیم محل کارمان را خودمان انتخاب کنیم
- چقدر خوب می شد اگر می توانستیم همکارانمان را خودمان انتخاب کنیم
- چقدر خوب می شد اگر می توانستیم ساعت کارمان را خودمان انتخاب کنیم
- چقدر خوب می شد اگر می توانستیم ابزار کارمان را خودمان انتخاب کنیم
- چقدر خوب می شد اگر می توانستیم مطابق با دانشمان رشد کنیم و همیشه برای رشد انگیزه داشتیم .
افراد حسود در محل کار نمیتوانستند جلوی رشدمان را بگیرند و ….همه ی این چقدر خوب میشد ها عملا با انتخاب بورس محقق می شود
-تنوع ابزارهای معاملاتی ساده و فرایند بدون دردسر معاملات سهام در مقایسه با سایر معاملات
همه ی کارهای مربوط به تغییر مالکیت سهام و صدور سندهای جدید مالکیت ، پرداخت کارمزد معاملات سهام و همه ی کارهای دیگری که لازم است هنگام نقل و انتقال سهام انجام شود بسیار سریع صورت می پذیرد و این فرایند تقریبا برای هیچ سرمایه گذاری مشهود نیست و این یکی از بازرترین ویژگی های معاملات سهام است . حتما تا کنون خودرو و یا هر کالای دیگری خریداری کرده اید و خوب با فرایند و بروکراسی های اداری دولتی و غیر دولتی خرید و فروش و انتقال مالکیت آن آشنا هستید و خوب میدانید که چقدر زمانبر ،خسته کننده و پر هزینه هستند . در بورس چنین چیزی را تجربه نمی کنید.
-هزینه ی بسیار کم کارمزد معاملات در مقایسه با سایر معاملات
هزینه ی کارمزد معاملات سهام بسیار کم بوده و با وجود تورم بسیار تا کنون افزایشی نداشته است و حتی به تدریج این مقدار در حال کم شدن است.
-دسترسی سریع و رایگان به اطلاعات نا محدود
همه ی شرکت های فعال در بورس موظفند اطلاعات درست و تایید شده را برای سهامداران به سامانه ی جامع اطلاع رسانی ناشران بورسی به نام کدال – www.codal.ir ارسال کنند.از طرفی همه ی فعالان بازار ، سهامدارن و سایر ذینفعان دائما در وب سایت ها و یا اپلیکیشن های ارتباط مجازی نظیر تلگرام اقدام به نشر اطلاعات و … می کنند و به همین دلیل به راحتی می توانید به بروزترین اطلاعات در مورد شرکت ها دست یابید
-امکان استفاده از مشاوره ی متخصصان بورسی با کمترین هزینه ی ممکن
برای کسب بازدهی های بیشتر می توانید از مشاوره ی تحلیلگران تایید شده ی کارگزاری ها استفاده کنید . این امکان با پرداخت هزینه می تواند میسر شود . بنابراین شما به راحتی میتواند بدون دانش سرمایه گذاری از تخصصی ترین مطالب و تحلیل های بورسی استفاده کنید و حتی با استفاده از این اطلاعات و تحلیل ها به تدریج آنها را فراگرفته و سطح توان تحلیلی خود را توسعه دهید.
اصول سرمایه گذاری در بورس
سرمایه گذاری در هر بازاری، اصول و قواعد خاص خودش را دارد. بورس هم برای سرمایه گذاری دارای اصول و قاعدههایی است که برای موفقیت مستمر و بلند مدت باید آنها را بپذیرید و رعایت کنید. یکی از مهمترین مواردی که باید در زمینه سرمایه گذاری در بورس به آن توجه کنید، آموزش بورس قبل از سرمایه گذاری در بورس است. بورس بازاری قانونمند است که برای ورود به آن و انجام معامله باید این قوانین را آموزش ببینید. در غیر اینصورت و بدون آموزش دیدن ممکن است برای بار اول یا حتی دومین بار به صورت شانسی سود کنید اما در مرتبه سوم با یک ضرر همه آن سودها و بخشی از اصل سرمایه شما سوخت خواهد شد. پس چرا از همان اول کار اصولی را انجام ندهیم؟
حرفهای شدن در بورس نیاز به زمان و پشتکار دارد. در بورس میتوان میلیاردر شد اما این اتفاق در ظرف یک شب روی نمیدهد. باید تلاش کنید و مهمتر از آن همان ابتدای کار کل سرمایهتان را وارد بورس نکنید. بلکه بهتر است از سرمایه اضافهتان برای این کار استفاده کنید. به هیچ وجه و تحت هیچ شرایطی تک سهم نشوید و کل سرمایه خود را روی سهام یک شرکت سرمایه گذاری نکنید. سعی کنید سرمایه خود را بین سهام سه تا پنج شرکت از صنایع مختلف پخش کنید تا ریسک خود را مدیریت و کاهش دهید. به قول معروف همه تخممرغها را در یک سبد نگذارید.
بورس، بازار تحلیل است و بزرگترین اشتباه، دنبال کردن سیگنال افراد و شبکههای اجتماعی در مورد خرید و فروش سهام است. تلاش کنید که بورس را یاد بگیرید و خودتان تحلیل کنید. در این شرایط، سود قابل قبول و راضی کنندهای را کسب خواهید نمود. بورس هم مانند بازارهای دیگر دستخوش شایعه و اخبار بی اساس سیاسی و اقتصادی میشود؛ باید حواستان به این موضوع هم باشد.
روش های سرمایه گذاری در بورس
در بورس به چندین روش میتوان به معامله پرداخت. در گذشته که هنوز اینترنت پرسرعت و گوشیهای هوشمند در کشورمان ظهور نکرده بودند، معاملات سهام فقط به صورت حضوری انجام میشد. در معاملات حضوری، برای خرید و فروش باید به کارگزاریتان مراجعه میکردید و پس از تکمیل فرمهای ارسال سفارش، کارگزاران سفارش شما را وارد سامانه معاملاتی میکردند. این کار درست مانند این است که برای انتقال مبلغی پول به بانک مراجعه کردهاید و پس از پر کردن فرمهای مربوطه این خدمات به شما ارائه میشوند.
پس از ظهور اینترنت پرسرعت و به دلیل محدودیتهایی که سرمایه گذاران برای حضور در شرکت کارگزاری داشتند، معاملات حضوری جای خود را به معاملات اینترنتی و آنلاین دادند. البته نه به این معنا که معاملات حضوری منسوخ شده باشد؛ بلکه هنوز بسیاری از سرمایه گذاران قدیمی در ساعت معاملات (۸:۳۰ الی ۱۲:۳۰) در شرکتهای کارگزاری حضور دارند و معاملات خود را به صورت حضوری انجام میدهند.
اما در معاملات آنلاین و اینترنتی که عمر آن تقریباً به ده سال میرسد، افراد نیازی به حضور در شرکت کارگزاری ندارند. کارگزاری برای هر یک از مشتریان خود یوزر و پسورد تعریف میکند. به این ترتیب، سرمایه گذاران میتوانند وارد سامانه معاملاتی آن کارگزار شوند و در هر جای ایران، مستقیم اقدام به خرید و فروش سهام نمایند. اکانت (یوزر و پسورد) معاملات آنلاین و اینترنتی را میتوانید همزمان با دریافت کد بورسی از کارگزارتان درخواست نمایید یا حتی پس از آن، از کارگزارتان بخواهید که به شما اجازه انجام معاملات آنلاین را بدهد.
با وجود اینکه معاملات آنلاین و معاملات اینترنتی از نظر معنایی به هم شباهت دارند اما در واقع متفاوت از یکدیگر عمل میکنند و هر کدام یوزر و پسورد خود را دارند. در معاملات اینترنتی، شما درخواست خرید و فروش سهام را وارد میکنید و این درخواست به کارگزاری ارسال میشود. اگر کارگزاری با درخواست شما موافقت کند، آن سفارش را برای انجام به هسته معاملات ارسال میکند. اما در معاملات آنلاین، دیگر کارگزاری در انجام سفارش نقشی ندارد و سفارشها بدون دخالت کارگزاری به هسته معاملات ارسال و انجام میشوند. این روزها معاملات آنلاین طرفداران بیشتری از معاملات اینترنتی دارند چون سریعتر انجام میشوند و نیازی به تأیید کارگزاری ندارند. معاملات آنلاین در بستر اپلیکیشنهای موبایلی نیز ارائه شدهاند. شما میتوانید آنها را روی موبایل خود نصب کنید و به خرید و فروش سهام بپردازید.
در نهایت، نوع دیگری از معاملات هم هستند که به صورت تلفنی انجام میشوند. در این شیوه که بیشتر ویژه مشتریان پر معامله و سرشناس کارگزاران است، سرمایه گذار طی یک تماس تلفنی با شرکت کارگزاری، سفارش خود را ارائه میدهد و کارگزاری آن سفارش را وارد سامانه معاملات میکند. در نتیجه پس از اینکه کد بورسی خود را دریافت کردید به چهار روش میتوانید به سرمایه گذاری در بورس بپردازید:
معاملات حضوری
معاملات آنلاین (رایج ترین روش)
معاملات اینترنتی
معاملات تلفنی
منبع:
وب سایت باشگاه
وب سایت کارگزاری مفید
وب سایت تالار بورس
وب سایت کارگزاری مبین سرمایه
وب سایت بورس یونیورس
وب سایت خانه سرمایه
وب سایت دناکو
پاسخ دهید