مشاوره مدیریت و کسب و کار

ایجاد تیم های کاربردی‌تر در ساختارهای تخت

ایجاد تیم های کاربردی‌تر در ساختارهای تخت چگونه ممکن است ؟ ساختارهای تخت چه امتیازاتی نسبت به سلسله مراتب دارند ؟ آیا باید از ایجاد ساختار سلسله‏ مراتب جلوگیری کرد ؟ سازمان در غیاب سلسله‏ مراتب چگونه می‏تواند سروسامان یابد ؟ رهبران چگونه قادر به ادامه فرآیندهای رهبری خود خواهند بود ؟ این مقاله از وب سایت توسعه تجارت دلیران دنا (دناکو) به بررسی این موضوع می پردازد.

منابع انسانی

ایجاد تیم های کاربردی‌تر در ساختارهای تخت

تیمی تحقیقاتی در همکاری با پژوهشگرانی از دانشگاه آمستردام و دانشگاه درکسل با انجام دو مطالعه تکمیلی به نتایجی دست پیدا کردند. در پژوهش نخست، گروه‏های سه نفره از دانشجویان، پروژه مشاوره‏ای را برای یک مشتری بالقوه به اجرا گذاشتند. برخی از این گروه‏ها فاقد سلسله‏مراتب بودند، درحالی‌که اعضای سایر تیم‏ها به صورت گزینشی عناوینی را دریافت کرده بودند: مشاور ارشد، کارشناس مشاوره و… به همین ترتیب برخی از گروه‎ها هیچ رقیبی نداشتند، درحالی‌که به برخی از تیم‏ها گفته شده بود با شرکتی رقیب برای جذب مشتری رقابت می‏کنند. پژوهشگران دریافتند که تیم‏های دارای سلسله مراتب و رقبای تعریف شده به شدت درگیر ارتباطات و اختلافات داخلی هستند، درحالی‌که اعضای سایر تیم‏ها با برقراری روابط مسالمت‌آمیز، همکاری قابل قبولی داشتند.

در پژوهش دوم یک شرکت بیمه آلمانی مورد بررسی پژوهشگران قرار گرفت. آنان ۱۵۸ نظرسنجی را در میان گروه‏های مختلف حاضر در این شرکت انجام دادند. نظرسنجی‏های مذکور با هدف ارزیابی میزان حس مساوات یا سلسله‏مراتب در اعضا و درجه درگیری افراد با سایر اعضای حاضر در شرکت انجام گرفتند. پس از انجام این نظرسنجی، عملکرد کارکنان شرکت توسط مدیران رتبه‏بندی شد. نتایج این مرحله یافته‏های تجربی را تایید می‏کرد: تیم‏های دارای سلسله‏مراتب که احساس رقابت با سایر تیم‏های شرکت را داشتند از عملکرد ضعیفی برخوردار بودند، درحالی‌که تیم‏های دارای روابط مسالمت‌آمیز عملکرد بالایی داشتند.

مزایای سرنوشت مشترک

به باور ون باندرن، تیم‏های دارای روابط مسالمت‏آمیز تمرکز بیشتری بر گروه دارند، چرا که «همواره احساس می‏کنند در یک قایق مشترک به سر می‏برند و سرنوشت مشترکی در انتظار آنهاست. آنها می‏توانند در کنار یکدیگر کار کنند، درحالی‌که تیم‏های دارای سلسله‏مراتب به پررنگ‌تر جلوه دادن نقش خود – احتمالا به بهای تخریب دیگران – تمایل بیشتری داشتند.»درحالی‌که پژوهش یاد شده شکاف‏های نظری خاصی را در ادبیات آکادمیک هدف قرار داده است، اما یافته‌های آن سوالات مهمی را در اذهان متخصصان این حوزه مطرح می‏کند: آیا باید از شکل‏گیری سلسله‏مراتب جلوگیری کرد؟ اگر پاسخ مثبت است سازمان در غیاب سلسله‏مراتب چگونه می‏تواند سروسامان یابد؟ رهبران چگونه قادر به ادامه فرآیندهای رهبری خود خواهند بود؟

خانم گریر بر توجه هر چه بیشتر به زمینه ‏های موجود برای پاسخ به پرسش‏های طرح شده تاکید دارد. هر سازمانی که با تهدیدات خارجی روبه‌رو نباشد – برای مثال وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا- باید توان فعالیت در ساختاری کاملا بوروکراتیک و سلسله مراتبی را داشته باشد. در بازار رقابتی امروز، گرایش به روابط مسالمت‌آمیز احتمال حمایت بیشتر از مشارکت کارکنان و در نتیجه بهبود عملکرد آنها را افزایش می‏دهد.

در سازمان‏های معدودی، بخش‏های مختلف از مزایای وجود ساختارهای متعدد بهره می‏برند. به‌طور کلی تیم‎های فروش با رقابت شرکت‎های ارائه‏دهنده محصولات و خدمات مشابه روبه‌رو هستند. در این صورت، اشاعه فرهنگ تعامل مسالمت‏آمیز در واحد فروش احتمالا منجر به تضعیف عملکرد این بخش شود. در این میان، مهندسان سازمان از جمله گروه‏هایی هستند که تاثیرپذیری کمتری از سایر شرکت‌ها داشته باشند. ازین‌رو، استفاده از سلسله ‏مراتب استاندارد تاثیر مثبتی بر عملکرد تیم‏های مهندسی بر جای می‏گذارد.

سازمان‏ها را بدون سلسله مراتب تصور کنید. در برخی موارد سلسله‏مراتب بخشی اجتناب‌ناپذیر از کار است. خانم گریر هم‌اکنون در حال مطالعه روابط میان جراحان و پرستاران است. او می‏گوید «مسلما اگر جراحی را از اتاق عمل خارج کنید با مشکلاتی روبه‌رو خواهید شد، اما تسلط غیرمتعارف جراحان بر اتاق عمل نیز می‏تواند موضوع مشکلات متعددی باشد.» خانم گریر برای کمک به حل چنین مشکلاتی نقشی میانجی برای سلسله‏ مراتب سازمانی قائل است. به این معنی که جراحان می‏توانند به روشی رفتار کنند که کمتر جلوه‏های سلسله‏مراتب را به نمایش بگذارد.

نیروی دریایی نمونه مناسبی برای درک این ایده است. همان‌طور که همه ما می‏دانیم سلسله‏مراتب دقیقی در این حوزه حکمفرماست. برای مثال وقتی یک رهبر نظامی می‌گوید «به چپ»، همه نظامیان به چپ حرکت می‏کنند. اما در مواقعی هم نیروهای نظامی درجه ‏های نظامی خود کنار را می‏گذارند و بدون توجه به آن با یکدیگر همکاری دارند، نه رهبری وجود دارد نه پیروی. در واقع، در گروه‏های نظامی این تغییر وضعیت و نادیده انگاشتن سلسله‏ مراتب به صورت متناوب انجام می‏شود. اگر رهبران کسب‏وکار بتوانند چنین شرایطی در سازمان ایجاد کنند، زمینه بهبود عملکرد فراهم خواهد شد، این به معنی تغییر مسیر خط فرمان از بالا به پایین و ایجاد شرایطی است که هر کسی از امکان اظهار نظر برخوردار باشد. مهمتر ازهمه اینکه چنین تغییری نه تنها به رضایت کارکنان ختم می‏شود بلکه منجر به افزایش و تقویت عملکرد آنان نیز می‏شود.

با در نظر گرفتن تمامی مسائل یاد شده، یک پرسش اساسی وجود دارد و آن اینکه منظور از جایگزین کردن سلسله‏مراتب چیست؟ «هولاکراسی» مفهوم مورد نظر خانم گریر برای پاسخ به این سوال است که به معنی تخت‏تر کردن هر چه بیشتر ساختار سازمان و توزیع قدرت تصمیم‎گیری است که البته اجرای آن تاکنون شاهد موفقیت‏های زیادی نبوده است. «همیشه گفته‏ام اگر قرار باشد جایزه نوبلی به دانشمندان حوزه مدیریت داده شود، بدون شک این جایزه متعلق به شخصی خواهد بود که معرف ساختار نوینی باشد که بر مبنای تمایز عمودی و رهبری شکل نگرفته است.» قطعا به غیر از هولاکراسی روش‏هایی برای سازمان‏دهی که نشانی از نابرابری نداشته باشند وجود دارد؛ روش‌هایی که به‌طور ذاتی زمینه‏ساز احترام متقابل و بهبود شرایط هستند.

با استفاده از منوی آموزش وب سایت دناکو (دلیران دنا) می توانید به بانک مقالات آموزشی با هزاران مقاله رایگان در زمینه مدیریت ، کسب و کار ، فروش ، موفقیت ، کارآفرینی و  سایر زمینه های کسب و کار دسترسی داشته باشید. مشاوره بازاریابی و فروش ، طراحی سایت ، مشاوره سرمایه گزاری ، تحقیق و توسعه ، طرح کسب و کار و کارآفرینی را می توانید در دناکو دنبال نمایید. ما در دلیران دنا این امکان را برای شما فراهم کردیم تا به کامل ترین علوم روز در زمینه کسب و کار خودتان به آسانی و کاملا رایگان دسترسی داشته باشید.

حرکت خود و شرکتتان را به سمت موفقیت و بزرگی  آغاز کنید. با دلیران همراه شوید .

  • بزرگترین پایگاه مقالات مدیریت و کسب و کار در دلیران دنا
  • بزرگترین شبکه مشاوره کسب و کار و فروش در دلیران دنا
  • سامانه های تخصصی فروش و توسعه تجارت در دلیران دنا

انتشار مجدد مقالات وب سایت دلیران دنا برای گسترش علم مدیریت  و کسب و کار با ذکر منبع (توسعه تجارت دلیران دنا) مجاز است. فروش این مقالات به هر طریقی اکیدا ممنوع است و صرفا انتشار رایگان مقالات دلیران دنا مجاز است.

 

منابع این مقاله :

مترجم: فریبا ولیزاده

Stanford Business

وب سایت دنیای اقتصاد

وب سایت توسعه تجارت دلیران دنا (دناکو)

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات وب سایت