مشاوره مدیریت و کسب و کار

نشانه های پنهان بحران در سازمان ها

بخش اول نشانه های پنهان بحران در سازمان ها کدامند ؟ پدیده خواب روی موفقیت چه مفهومی دارد ؟ پدیده خواب روی شکست به چه معنا است ؟ چه علائمی دارد ؟ چگونه باعث وقوع بحران در سازمان ها می شود ؟ این مقاله از وب سایت توسعه تجارت دلیران دنا (دناکو) به بررسی این موضوع می پردازد.

منابع انسانی

نشانه های پنهان بحران در سازمان ها

در این نوشتار برآنیم تا دو مفهوم نوین فرهنگی را توصیف کنیم. این مفاهیم هم برای مدیران در دو سطح ملی و سازمانی و هم برای تک‌تک افراد جامعه و خانواده بسیار قابل تأمل است و البته دانستن آنها برای حفظ موفقیت و خروج از بحران کارآمد خواهد بود.
پدیده اول متوجه سازمان‌های بزرگی است (این موضوع در سطح ملی و فردی نیز مصداق دارد) که طی سالیان زیادی رهبر بازار بوده و سودآوری قابل توجهی نیز کسب کرده‌اند، ولی به مرور زمان جایگاه رقابتی خود را از دست داده و پایه‌های مستحکم آنان به لرزه درآمده است؛ پدیده شومی با عنوان «خواب روی موفقیت».

پدیده «خواب روی موفقیت» اصطلاحی است که برای غفلت سنگین و گرانبار شرکت‌های موفق و رهبر بازار به کار برده می‌شود. زمانی که شرکتی دارای مزیت رقابتی نسبی است و سهم بازار و شایستگی‌های قابل توجهی دارد به‌اصطلاح دچار غروری می‌شود که تغییرات جزئی پیرامونی را نادیده می‌گیرد و به ناگاه یک تغییر بزرگ آن را به‌صورت جدی شوکه می‌کند.

ظهور رقبای جدید یا قوت گرفتن رقبای فعلی و تغییر سلایق جامعه و مشتریان از عمده مسائلی است که در این حالت رخ می‌دهد و غالبا سازمان‌های پیشتاز آلوده به خواب را غافلگیر می‌کند.پدیده دوم فرهنگی که قصد معرفی آن را داریم نیز از جنس خواب است اما این پدیده برای اولین بار است که مطرح می‌شود. پدیده‌ای نوین و شوم که متأسفانه متناسب شرایط کشورمان است؛ پدیده‌ای با عنوان «خواب روی شکست»!

برای درک بهتر پدیده «خواب روی شکست»، در ادامه به برخی از مهم‌ترین علائم این بیماری در سازمان‌ها اشاره شده است:

۱. عدم پذیرش شکست اولین و مهلک‌ترین عاملی است که پیش‌آهنگ خوابیدن روی شکست است. غالب شرکت‌های بزرگ دنیا زمانی که با بحران و مشکلات مختلف مواجه بوده‌اند، یکی از اولین و مهم‌ترین اقدامات مدیریتی آنان اعلام بحران به زیرمجموعه و مدد طلبی بوده است. البته باید یادآور شد همواره در زمان بحران، شرکت‌ها قربانی داده‌اند و این‌گونه نیست که به‌راحتی بتوان از کمند بحران گریخت. هرس کردن و کاهش هزینه‌های سازمان از مهم‌ترین اقداماتی است که در این شرایط رخ می‌دهد.

۲. جو سکوت سازمانی ادراک شده و رفتار سکوت سازمانی، بدنه دانشی و افراد متعهد را فرا می‌گیرد و این سکوت فراگیر شده منبع اصلی نوآوری و ایده‌پردازی را به محاق خواهد کشاند و روز‌به‌روز شرایط را بدتر خواهد کرد. سازمان بحران‌زده‌ای که نیروی انسانی آن نسبت به شکست‌ها و ضعف‌ها بی‌تفاوت است و سکوت پیشه می‌کند و به دلایل مختلف از جمله ناامیدی از تغییر و عدم انتقادپذیری سیستم و مدیران، نظرات خود را بیان نمی‌کند، یکی از مهم‌ترین نشانگان بیماری مذکور است.

۳. برخلاف مورد پیشین، بیان نقدهای مکرر بی‌حاصل از اوضاع و احوال سازمان یکی دیگر از علائم «خواب روی شکست» است. زمانی که انتقاد همه‌گیر شود و هر کس به نوبه خود از اوضاع نابسامان پیش‌آمده نالان باشد گویی عزمی برای تغییر وجود ندارد و ندایی همچون «نجات دهنده در گور خفته است» روح و جسم سازمان را بیش از پیش بیمار و رنجور می‌کند.

 

با استفاده از منوی آموزش وب سایت دناکو (دلیران دنا) می توانید به بانک مقالات آموزشی با هزاران مقاله رایگان در زمینه مدیریت ، کسب و کار ، فروش ، موفقیت ، کارآفرینی و  سایر زمینه های کسب و کار دسترسی داشته باشید. مشاوره بازاریابی و فروش ، طراحی سایت ، مشاوره سرمایه گزاری ، تحقیق و توسعه ، طرح کسب و کار و کارآفرینی را می توانید در دناکو دنبال نمایید.

حرکت خود و شرکتتان را به سمت موفقیت و بزرگی  آغاز کنید. با دلیران همراه شوید .

  • بزرگترین پایگاه مقالات مدیریت و کسب و کار در دلیران دنا
  • بزرگترین شبکه مشاوره کسب و کار و فروش در دلیران دنا
  • سامانه های تخصصی فروش و توسعه تجارت در دلیران دنا

انتشار مجدد مقالات وب سایت دلیران دنا برای گسترش علم مدیریت  و کسب و کار با ذکر منبع (توسعه تجارت دلیران دنا) مجاز است. فروش این مقالات به هر طریقی اکیدا ممنوع است و صرفا انتشار رایگان مقالات دلیران دنا مجاز است.

 

منابع این مقاله :

آخرین مقالات وب سایت